de Sade márki

 Donatien Alphonse François de Sade márki született 1740 június 2, meghalt 1814 dec. 2.
Személyéről biztosan sokan hallottunk már, már csak azért is, mert tőle ered a 'szadista' szavunk (hát igen...). Najó, persze, ezt mindenki tudja, de mi van még itt? Nézzük csak...
 Már kiskorában gyanúsan viselkedett. Eleinte Condé herceg játszótársa volt (aki idősebb is volt nála), de oly mértékben szart a tisztelet mutatásra (de Sade csak egy gróf volt), hogy inkább szépen eltávolították, magyarul elküldték valami rokonhoz ki a francba Provence-ba, nehogy cirkusz legyen belőle.
 Ezután össze-vissza költözködött különböző rokonaihoz, de ez uncsi szóval mellőzöm. Az egyetlen érdemleges szereplő de Sade abbé, a nagybátyja, aki pap létére igencsak...hát,  --khömm--- szabados életet élt (höhö). Ez nagyban meghatározta későbbi gondolkodás-
módját. 1754-63-ig katonáskodott, csomó csatában részt vett, kapitányi szintig jutott.
(Érdekes szösszenet még, hogy '72 májusában nagybátyját letartóztatják, épp miközben egy bordélyház szolgáltatásait veszi igénybe--vicces jelenet lehetett...)
 Na, és most jön csak a java! 1763-ban, hazatér, és apja egy kijelölt feleséghez akarja kényszeríteni. Először tiltakozik, de aztán mégis elveszi Renée-Pélagie de Montreuil-t (szép név...). Házassága után titokban kibérelt egy lakást, ahová rendszeresen -mondjuk úgy- bujálkodni járt:D
 Aztán a feleségét kipaterolta Normandiába, ő pedig felbérelt egy Jeanne Testard nevű örömlányt, aki másnap feljelentette őt kegyetlenkedésért. A perben bűnösnek ítélték, így október 29.-én börtönbe vonult. De rá kábé 10 napra ki is jött. Ezután két percenként színésznőket csípett fel, akiket vidéki birtokára invitált, szabályos ORGIÁKRA. Ekkor már persze általános felháborodás övezi...
 1766 januárjában egy vita alkalmával nyilvánosan bántalmaz egy lovat, ezért el kell hagynia Párizst.
 1768 április 3.-án, húsvét vasárnap felfogadott egy Rose Keller nevű prostit, akit felvitt a cuki kis dugi-lakására, és mellesleg megkorbácsolta. Az esetet követően a király értesül kicsapongásairól, és börtönbe záratja. 8 hónap után kiengedik, és száműzik vidéki birtokára (biztos marhára bánta). 
 1772-ben egy orgia alkalmával spanyol legyet tesz a vendégek ételébe, hogy kicsit felpörgesse az intim szférát, de a keveréktől sokan megbetegedtek. De Sade-t pedig mérgezés és szodómia vádjával halálraítélték. Ő viszont nem várta meg az ítéletet, inkább elhúzott a sógornőjével Olaszországba.
 Aztán később valahogy mégis elcsípték, és börtönbe dugták. 5 hónap után azonban megszökött, és sok időn keresztül vidéki birtokán bujdosott. 1774 januárjában egy rendőri rajtaütéskor elmenekül, majd ősszel visszatér, hét szolgálólány és egy titkárnő kíséretében (ehem). Ezután jön egy zavaros időszak, amikor folyamatosan menekül, de a végén mindig valami kis csitri csajszikkal köt ki a birtokán.     Akik persze egy idő után mindig inkább meglépnek, de volt egy ún. Catherine Trillet, aki nem akart elmenni. Neki a márki még külön nevet is adott, a 'Justine'-t.  
Egy ideig jól elvoltak, de aztán Justine anyja megkereste őket, és rálőtt a márkira -sikertelenül, mert nem halt meg.
 Mikor aztán egyszer akart valami helyeset is tenni, vagyis meglátogatni beteg anyját, elkapták, és 13 évre bezárták, felváltva börtönbe és diliházba. Végül 1790 áprilisában szabadult, és persze rögtön összeszedett magának egy színésznőcskét (úgy látszik erre nagyon bukott). Életének hátrlévő részeiben többször ítélik rövidebb börtönbüntetésekre, általában szódómia és szentséggyalázás vádjával.(édes)
 1794 július 26.-án másodszor ítélik halálra, de ezt is megúszta Robespierre kivégzése miatt.
1801 márciusában végül letartóztatják, és elmegyógyba zárják, ahol haláláig fogva tartják. Több forrás szerint viszonyt folytatott az intézet személyzetével, és a többi beteggel is (fujj).
 1814 december 2.-án, 74 évesen halt meg, álmában, alvás közben. Azért milyen már, hogy ennyiszer börtönbe zárták, halálra ítélték, és végül végelgyengülésben, természetes úton hal meg?! Könyveiben (mert olyanja is volt) végig az erotikát, a kis szaftos cuccokat taglalja, de komoly társadalom kritikája is van, bizony ám!
 Úgy gondolta, hogy az európai emberből a kereszténység kiszívta azagyvelejét, ezért az európai ember beteg,félember. Ezenkívül teljesen leszarta a társadalom elvárásait.
 Nézzük csak, van itt minden: mérgezés, perverzitás, erőszak...

    
Elvetemedettségi skála: (5ből 3)

           

 

         

indoklás:
Végülis senkit sem ölt meg, max megkorbácsolta/mérgezte őket. (Ráadásul a  mérgezés tulajdonképpen nem szándékosan történt.) Plusz méltányolom a polgárpukkasztó társadalom kritikát/életmódot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ahetedikterem.blog.hu/api/trackback/id/tr421008717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása